Zloženie nápojov Le´Vive 7.časť - Pestrec mariánsky (ostropestrec)
Pochádza zo Stredomoria; pestujú ho v záhradách v teplejších oblastiach. Splanené formy rastú i vo voľnej prírode. Latinský názov upozorňuje na podobnosť s bodliakmi; veľmi pripomína aj benedikt lekársky. Predmetom zberu sú plody. Zber sa robí zvyčajne odrezávaním celých úborov i so zákrovom krátko pred dozretím plodov (september až október); plody sa nechajú dozrieť na suchom a vzdušnom mieste. Po dozretí sa zbavia lietacieho aparátu. Silymarín zvyšuje odolnosť bunkovej membrány proti prenikaniu vírusových toxínov a hepatotoxických látok. Silymarín má regeneračné účinky na pečeňové bunky, čo súvisí s jeho schopnosťou podporovať proteínovú syntézu. Na dôvažok pôsobí proti zápalom. Pestrec mariánsky sa osvedčil v liečbe pečene, napríklad hepatitídy (zápal), žltačky, ale aj t tráviacich porúch zapríčinených f funkčnou poruchou pečene. Odporúča sa aj na cirhózu – tvrdnutie a chronický zápal pečene.Pestrec mariánsky (ostropestrec)
Skupina flavonolignantov zvaná silymarín a výťažok z plodov blahodárne pôsobia na pečeňové bunky, lebo ich chránia pred jedovatými látkami vyvolávajúcimi zápal pečene.
Podľa stredovekej legendy je mramorovo biela žilnatina na listoch pestreca pozostatkom niekoľkých kvapiek mlieka z prsníkov Panny Márie, keď so synom utekala pred Herodesom. Nemci používajú pestrec ako protijed na muchotrávku zelenú, ktorá vyvoláva nekrózu (odumieranie) pečeňového tkaniva.