Zloženie nápojov Le´Vive 5. časť - Granátové jablko

31.05.2011 13:55

Granátové jablko

Granátové jablko existuje už od čias staroveku. Pôvod má v Ázii, presnejšie v oblasti idúcej od dnešného Iránu až po úpätie Himalájí v Indii. Odtiaľ sa pestovaním rozšírilo až do Európy, najmä do krajín nachádzajúcich sa pri Stredozemnom mori.  Pre svoj exotický vzhľad, vysokú výživovú hodnotu a lahodnú chuť je spájané so zdravím, láskou a myselnosťou.

 Plod

Vonkajším tvarom sa podobá klasickému jablku. V zrelosti je červené až nažltlé a časom začína  hnednúť.

Obsahuje niekoľko stoviek charakteristických šesťcípych zrniečok (semien) uložených v  červenej priesvitnej chrumkavej dužine. Sú uložené v komôrkach, ktoré majú belavú farbu,  obsahujú kyselinu trieslovú a preto je ich chuť zľahka horká.

 Vplyv na zdravie

Posledné štúdie poukazujú u granátového jablka na mimoriadny obsah antioxidantov. V  jednom stredne veľkom plode je 6mg vitamínu C, 0,55mg vitamínu E, asi 6µg kyseliny listovej a 0,1mg pyridoxínu. Zaujímavý je pomerne vysoký obsah medi, ktorá je dôležitá pre tvorbu červených krviniek. Vysoký obsah draslíka je výhodný pri artériovej hypertenzii. Taníny svojím sťahujúcim a protizápalovým účinkom pôsobia hojivo na podráždený tráviaci systém. Okrem protirakovinového a antiaterosklerotického pôsobenia sú prospešné aj pri kŕčových žilách alebo hemoroidoch.

Vedeli ste, že..

sa šupka z granátových jabĺk používa na farbenie kože a kobercov? Získava sa z nej červeno-hnedé a citrónovo-žlté rastlinné farbivo, ktoré sa následne aplikuje na orientálne koberce. Dávajte si preto pozor na škvrny po šťave z granátového jablka na oblečení alebo koberci – ťažko sa odstraňujú. Ak ste sa už náhodou zašpinili, zaručene pomôže citrónová šťava.