Zloženie nápojov Le´vive 3.časť - Açai

31.05.2011 09:25

AÇAI 

Açai (čítaj asají) je lahodné brazílske bobuľovité ovocie tmavo-fialovej farby, chuťou a vôňou pripomína čokoládu a lesné plody. Açai je ozajstný dar matky prírody rastúci v amazonských dažďových pralesoch. Má bohatú špecifickú chuť a vysoké nutričné hodnoty. Açai oslovuje športovcov a zdravo žijúcich ľudí na celom svete. Obsahuje najviac antioxidantov zo všetkých známych druhov ovocia, množstvo glykoproteínov, bielkovín, vlákniny a esenciálnych  omega-6 a omega-9 mastných kyselín. Açai je považované za jednu z najzdravších potravín na našej planéte. Açai bolo najskôr používané domorodými kmeňmi amazonskej džungle ako energetický povzbudzovač pri love a ako zdroj sexuálnej energie. Vysoko energetické ovocie im navyše pomáha budovať silný imunitní systém, bojovať s infekciami, ochraňovať srdce, udržiavať dobrú náladu a užívať si života. ARDYSS Vám prináša tento zázrak prírody na Váš stôl.

AÇAI je absolútny potravinový HIT vďaka svojmu jedinečnému zloženiu. Hovorí sa o ňom ako o jednom z najkomplexnejších prírodných plodov z dôvodu vysokého obsahu:

  • antioxidantov 
  • vlákniny, viac ako 40 %
  • nenasýtených mastných kyselín omega 6 a 9
  • 8 aminokyselín 
  • vitamínov: A, B1 (Tiamín), B2 ( Riboflavín ), B3 ( Niacín ), C, E ( Tokoferol ),D.
  • minerálnych látok: železa, kalcia, fosforu a draslíka, ktorý je najhodnotnejším minerálom v açai plodoch
  • bielkovin a proteínov v podobnom zložení ako má vajíčko

ORAC (Oxygen Radical Absorbance Capacity)

Testovanie ORAC je vykonávané za účelom merania antioxidačných účinkov  rôznych jedál. Rating je extrémne vysoký v štúdiách vzoriek AÇAI .

100g čistého  extraktu obsahuje až 70 000 ORAC. (Oxygen Radical Absorbance  Capacity) čo je  zatiaľ najviac zo všetkých skúmaných plodín. Na základe  toho sa ovocie  Açai považuje za najsilnejší prírodný antioxidant na  svete.

 

ORAC je meranie, vyvinuté vedcami z Tuftsovej univerzity v Oklahome. Toto  meranie určuje ORAC hodnotu jedla a jeho schopnosť ničiť voľné radikály a tým  spomaľovať proces starnutia a posilňovať imunitu voči chorobám.

 

USDA odporúča  príjem asi 5000 jednotiek ORAC na deň pre dosiahnutie optimálneho zdravia,  bohužiaľ, priemerný človek získava len asi 20% -25% tejto odporúčanej dávky vo  svojej dennej dávke potravín.